VICE Studios Benelux maakt in samenwerking met VPRO-serie ‘De puinhopen van Irak’

In de nieuwe VPRO-serie De puinhopen van Irak, gemaakt in samenwerking met VICE Studios, trekt de Nederlands-Palestijnse Sakir Khader (1990) een half jaar rond in het Irak dat we in het nieuws niet te zien krijgen. Op de plekken waar het stof van vier generaties oorlog langzaam neerdaalt, spreekt Sakir als camjo regisseur met de Irakezen die achterblijven.

De onafhankelijke productietak van VICE is sinds anderhalf ook jaar gestart in Nederland onder leiding van Stefan Tieleman. Sindsdien zijn er meer dan zes producties verkocht aan partijen als Videoland (waaronder de recent aangekondigde serie ‘Het Beest van Harkstede’ over Nederlands meest beruchte seriemoordenaar Willem van Eijk), Insight TV (wereldwijde 4K UHD televisiezender) en de VPRO. 

Stefan Tieleman, General Manager, VICE Studios Benelux zegt, “De Puinhopen van Irak is niet zomaar een serie over Irak. Door Sakir en het wereldwijde VICE netwerk komen we op plekken in Irak die voor Westerse makers ontoegankelijk zijn. Het resultaat is een serie die een nieuwe blik werpt op de gigantische impact van de jarenlange strijd in Irak.”

Stan van Engelen, Hoofdredacteur Media VPRO voegt toe: “De VPRO heeft een rijke traditie in het maken van bijzondere en verhalende buitenland series. VICE biedt jonge makers een podium om actuele en sterk persoonlijke journalistieke documentaires te maken. De samenwerking met VICE Studio’s geeft ons de mogelijkheid om deze waarden samen te bundelen en daarmee op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven en vertelvormen binnen de buitenlandjournalistiek.”

Over de serie:
In de vijfdelige serie De puinhopen van Irak volgt Sakir Khader de inwoners die Irak, na al die jaren van oorlog toekomst moeten gaan geven. VICE Studios verschaft de kijker door de ogen van maker Sakir Khader toegang tot de ongelofelijke verhalen van de gewone Irakees die, ondanks de fysieke en mentale puinhopen van de oorlog, een betere toekomst voor ogen heeft. De serie laat zien hoe het is om op te groeien op een plek waar al vier generaties oorlog woedt en hoe levens worden opgebouwd nadat alles is weggevaagd.

Vanaf het moment in dat de voormalig Amerikaanse president George W. Bush jr. in 2003 een campagne begon om een einde maken aan het bewind van Saddam Hoessein, is de staat Irak instabiel. Bush beloofde het volk vrijheid en democratie, maar de Irakees kreeg te maken met golven van geweld. Afgelopen jaren stond Irak weer volop in de belangstelling door de strijd tegen Islamitische Staat. Milities, het Iraakse leger en de internationale coalitie begonnen een offensief om een einde te maken aan de gevreesde terreurgroep. Nu IS geen territoriale controle meer heeft, blijven de inwoners die jaren van ellende en bloedvergieten meemaakten achter.