VICE Presenteert ‘De kickbokser van 1.35 meter’

Vandaag lanceert VICE Benelux  ‘De kickbokser van 1.35 meter’. Een nieuwe documentaire over Wopke Booijen (23), die zich vecht naar de top van de kickbokswereld. Zijn weg naar de top is niet zoals die van ieder ander. Wopke is namelijk geboren met achondroplasie (dwerggroei) en is 1.35 meter lang. In deze documentaire laat VICE Benelux zien hoe deze jonge ambitieuze man, ondanks zijn lengte en de stereotyperingen, zijn dromen waarmaakt.

Wopke, geboren in Nijmegen, is drie jaar geleden begonnen als vlogger op zijn kanaal ‘de kleinste vlogs’. Voor een van zijn vlogs nam een vriend hem mee naar een kickbokswedstrijd. Toen Wopke deze kickbokswedstrijd bijwoonde, vond hij zijn nieuwe passie in de vechtsport. Sindsdien is Wopke vastberaden om wedstrijden te vechten en traint hij mee met een groep mensen van reguliere lengtes. 

Wopke heeft recent de eerste officiële Europese kickbokswedstrijd voor mensen met dwerggroei gevochten én gewonnen. In deze documentaire volgt VICE Benelux hem in de aanloop naar zijn tweede professionele wedstrijd in Parijs, tegen de Franse kickbokser Minigang. Kijkers krijgen een kijkje in het leven van Wopke en zijn manier van trainen, maar ook de negatieve kanten van zijn ambitie. Zo is te zien dat zijn wedstrijden soms worden bijgewoond door mensen die willen lachen om kickboksers met achondroplasie.

Wopke Booijen zegt: “Ik neem deze sport heel serieus en wil een voorbeeld zijn voor andere mensen zoals ik. Als je een droom hebt, dan moet je daarvoor gaan en je niets aantrekken van andere mensen. Als mensen naar de wedstrijd komen om te kunnen lachen, dan zal ik ze laten zien dat ik een goede vechter ben.”

Sam van Raalte, editor in chief VICE Sports, voegt toe: “Wij vinden het inspirerend hoe Wopke leeft voor zijn sport. Wopke vecht zich letterlijk door vooroordelen over mensen met achondroplasie heen. De documentaire laat de weg van Wopke naar de ring zien, in de keiharde vechtsportwereld, met bloed, zweet en tranen.”