VICE over het klimaat: “Let’s unfuck the planet!”

Tussen 16 en 27 september, in aanloop naar de aanstaande VN-klimaattop in New York, gaan mensen wereldwijd de straat op om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Eén van de eisen van de protesteerders is dat de media meer moeten focussen op de oorzaken en gevolgen van de klimaatcrisis. Covering Climate Now is een verbond van zo’n 170 media organisaties wereldwijd die hebben toegezegd meer aandacht te zullen besteden aan de klimaatcrisis in deze week. VICE is een van hen.

Als internationaal mediabedrijf vinden we het belangrijk om jonge mensen te informeren en te empoweren. Door een andere blik te bieden op de klimaatcrisis en het milieu, willen we we deze onderwerpen bespreken in een taal die resoneert bij deze doelgroep.

Naast het publiceren van extra veel content over het klimaat en milieu, start VICE een wereldwijde campagne. Deze campagne heeft als doel (jonge) mensen te laten zien dat ze door middel van kleine veranderingen in hun eigen gedrag en door zich uit te spreken naar de politiek en het bedrijfsleven, zij degenen zijn die de wereld kunnen redden. Ieder VICE-land zal middels activaties, artikelen, video en meer op een lokaal relevante manier invulling geven aan de campagne-week.

Als onderdeel van deze wereldwijde campagne lanceert VICE op 23 september de documentaire Extinction Update. Een documentaire over de gevolgen van de klimaatcrisis, gemaakt door verschillende journalisten van VICE-kantoren uit heel Europa. Zo zien we wat in Nederland de gevolgen zijn van drugsafval-dumpingen op onze bossen en drinkwater. VICE Benelux organiseert een speciale viewing van de documentaire in Amsterdam gevolgd door een talk waarbij verschillende experts en klimaatactivisten met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp ‘Wat moeten we met onze shit?’

VICE Benelux zal naast het gebruik van eigen kanalen ook advertenties in landelijke kranten inzetten waarbij er een minimale hoeveelheid inkt is gebruikt. VICE Benelux probeert daarmee zo veel mogelijk pagina’s ‘te redden’ van advertenties vol inkt en tegelijkertijd een handleiding te bieden met acties die bijdragen aan een schonere wereld, door middel van het ezelsbruggetje: Refuse, Reduce, Rebel.